29 Kasım 2014 Cumartesi

Ezan Duası Nedir? Anlamı ve Faziletleri Nelerdir?

Selamun Aleyküm cümleten . Ruh-u Revan'da ilk yayınımı yapıyorum Rabbim mübarek kılsın inşaAllah.
Câbir radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
''Kim ezanı işittiği zaman: Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tammeh. Vesselatil kâimeh ati Seyyidina Muhammedenil vesilete vel fadilete ved-dereceter-refîah. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd''
(Anlamı:Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed'e vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin makâm-ı mahmûda ulaştır.)
 diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur.
Buhârî, Ezân 8, Tefsîru sûre(17), 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 37; Tirmizî, Mevâkît 43; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4

Sa'd İbni Ebî Vakkas radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kim müezzini işittiği zamanEşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü.(Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in O'nun kulu ve resûlü olduğuna şahitlik ederim.)
 Rab olarak Allah'tan, resûl olarak Muhammed'den, din olarak İslam'dan razı oldum, derse, o kimsenin günahları bağışlanır."
Müslim, Salât 13. Ayrıca bk. Tirmizî, Salât 42; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4

Ömer bin Hattâb (ra) dedi ki: Resûlullah Efendimiz (asm) şöyle buyurdu: 
“Müezzin ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dediğinde siz de ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dersiniz. Müezzin ‘Eşhedü en-lâ ilâhe illâllah’ dediğinde siz de ‘Eşhedü en-lâ ilâhe illâllah’ dersiniz. Müezzin ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah’ dediğinde siz de ‘Eşhedü enne Muhammeden Resûlallah’ dersiniz. Müezzin ‘Hayye ale’s-salâh’ dediğinde siz ‘Lâ Havle ve-lâ kuvvete illâ billâh’ dersiniz. Müezzin ‘Hayye ale’l-felâh’ dediğinde siz yine ‘Lâ Havle ve-lâ kuvvete illâ billâh’ dersiniz. Müezzin ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dediğinde siz de ‘Allahü Ekber, Allahü Ekber’ dersiniz. Sonra müezzin ‘Lâ ilâhe illâllah’ dediğinde siz de ‘Lâ ilâhe illâllah’ dersiniz. Böyle diyen Cennete girer.”
ve ezan bittiğinde bir fatiha okuyup Bilal-î Habeşi'n ruhuna hediye etmak gerekir . İlk ezanı okuyan olduğu için .
Rabbim her ezanda okumayı nasip etsin inşaAllah. Hayırlı Günler 
Esen Doğan

2 yorum:

  1. On gün kadar önce bende öğrencilerime ezan okudum ve duasıyla beraber onlarada tekrarlattım. Müezzin ezan okuduğu zaman bizi namaza çağırıyor ve camiye namaza gitmeyenleri (erkekleri) Allah'a (cc) şikayet edecek "Allah'ım ben ezan okudum ama gelmediler" diyecek dedim çocuklar hep şikayet ediyorlar namaza gitmeyen babalarını... eğitim çocukken başlamalı ve bir model mutlaka olmalı...paylaşım çok güzel Allah Razı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin ablacım inşaAllah .. dediğin çok doğru eğitim çocuktan başlar her zaman . Örnek olmak olabilmek duasıyla hayırlı günler :)

      Sil

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel asr
2- İnnel insane le fi husr
3- İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Yanlışlarımızı, kusurlarımızı görürseniz lütfen belli bir üslup içerisinde düzeltin canlar. Sonuçta hatasız kul olmaz.