25 Temmuz 2015 Cumartesi

Cihad Nedir?




Öncelikle Selâmün Aleyküm. Whatsapp grubumuzda Kübra kardeşimizinde rızasını olarak hazırladığı sohbeti sizlerle paylaşıyorum. Allah ondan razı olsun.

Bizler elhamdülillah Müslümanız, Müslüman olarak bizi yaratan Rabbimiz'e trilyonlarca şükretmemiz gerekir. Bu şükrün dışında da yapmamız gerekenler var. Nasıl ki öğretmen olmak için ilkokul, lise ve üniversite okumak yetmiyorsa iyi bir Müslüman olmak için de sadece şükretmek yetmez. Öğretmenin öğrendiklerini başkalarına aktarması, yanlış gördüklerini düzeltmeye çalışması gerekir değil mi? 

İşte bir Müslüman'ın da İslam'a girmesi yetmez bunun dışında dinini yaşamalı, öğretmeli, dine göre yanlış gördüklerini düzeltmelidir. Ve biz buna CİHAD diyoruz.

Ama bu 'Batı Budalaları' bizlere cihadı "savaş" kavramı olarak algılattırıp biz hanımları bu tarz dini yayma görevlerinden uzak tutmak istemişlerdir. 

Neyse şimdi gelelim CİHAD'ın tanımına. Cihad kelimesi, sözlükte güç ve gayret anlamına gelen "cehd" kökünden türemiştir. 

Yani CİHÂD, maddi ve manevi var olan bütün gücümüzü Allah yolunda kullanmaya gayret etmektir. Cihâd, farzı kifayedir. Yani toplumda bir kaç kişi cihad yaparsa diğerlerinden bu sorumluluk kalkar. 

Farkettiyseniz cihadın tanımını yaparken "maddi ve manevi" dedik. Maddi anlamda çoğumuzun bildiği gibi topla, tüfekle, kılıçla olan savaş MADDİ CİHÂD'a giriyor. 

Peki öyleyse MANEVİ CİHÂD nedir? 

MANEVİ CİHÂD daha çok İslâmı dille, fikirle anlatmak ve göstermektir. 

Maddi cihad zaman zaman başgösterirken manevi cihad her ânımızı içine alır. 

Peygamberliğin gelişinden itibaren Mekke'de geçen 13 yıllık süre, manevi cihadın yapıldığı yıllardı. Medine dönemi ise maddi cihadı da beraberinde getirdi. Mekke'de iken Müslümanlara rahat yüzü vermeyen, baskı ve zülümden çekinmeyen, insanları küfre zorlayan ve vatanlarından çıkaran Mekke müşrikleri Medine'de rahat vermemiş, İslam'a savaş açmışlardı. 

İslam, ister maddi ister manevi cihad olsun "Dinde zorlama yoktur" (Al-i İmran suresi,19) esası gereğince zorlamaya daima karşı olmuştur. 

İslam'da her zaman yapılan manevi cihattır. İnsanların imana kavuşup dünya ve Ahirette mutluluğa kavuşmalarıdır. Eğer bu manevi cihad gerçekleşebilecekse maddi cihada hiç gerek kalmaz. 

Nitekim bir hadis-i şerifte "Ebu Saidi'l Hudri (r.a) rivayet ediyor: Resullah(sav)'a 'İnsanların en faziletlisi kimdir?' diye sorulduğunda, 'Canı ve malıyla Allah yolunda cihad eden mü'mindir' cevabını verdi" buyuruluyor. 

İşte bizler de daha faziletli olmak istiyorsak canımızla ve malımızla Allah yolunda cihad edenlerden olmalıyız. 

Peki biz Mü'mineler nasıl cihad edeceğiz? 

Elimize kılıcımızı alıp "Allahuekber" diye erkeklerle omuz omuza savaşmayacağız elbette. Bizler hanımefendiler, Peygamber Efendimiz(sav) in buyurduğu "Sizin en büyük düşmanınız iki yanınız arasındaki nefsinizdir"  nefsimizle savaşarak, iffetki olup bizi karşıdan biri gördüğünde (feraceli ve çarşaflı olarak) o kişiye Allah'ı hatırlatacak tarzda davranarak, evlenip helal lokma yemiş iffetli Hz. Yusuf ve Hz.Fatıma gibi nesiller yetiştirerek, evlendiğimizde eşimize karşı hoş davranarak, ibadetlerimizi yerinde ve zamanında yaparak cihad etmiş oluyoruz. 

Nitekim Resul-i Ekrem (a.s.m.): “Kadının cihadı, kocasına iyi davranmaktır.” buyurmuşlardır. 

Rabbim bizi cihad amacıyla yaşayıp cihad yolunda ölen şehitlerden eylesin inşAllah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel asr
2- İnnel insane le fi husr
3- İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Yanlışlarımızı, kusurlarımızı görürseniz lütfen belli bir üslup içerisinde düzeltin canlar. Sonuçta hatasız kul olmaz.