14 Ekim 2014 Salı

Tebessüm Etmekte Sadakadır


Tebessüm kısaca gülümsemek demek olup kökeni Arapçadır.
Hayatımızda satın alamayacağımız şeyler vardır ki bunlardan biride tebessüm etmektir.
Düşünsenize, içten bir tebessüm sizin tüm yorgunluğunuzu alabilir, sinirli bir anda sizi yumuşatabilir, dertli bir anınızda gülümseyerek tüm dertleriniz yok edebilirsiniz.
Kişisel olacak biraz yazdıklarım. Kendimden örnek vermek isterim. Tebessüm ben de ne demekmiş bir bakalım.
Tebessüm ben de tüm zorluklara karşı sabrederek ve insanların bana karşı yanlış düşüncelerini yok sayarak onlara hala tebessüm edebilmem.
Zor bir anımda, içimi bir kasvet bastığımda 'Bu da Allah'tan' deyip tebessüm etmem. 
Beni kıran, beni üzen en kötüsü beni orta yerde al aşağı eden bir insan karşı da tebessüm edebilmektir.
İnsanın içinden kini, nefreti, ön yargıyı alır götürür.
Kim olursa olsun. Seni düşman olarak gören, sana ön yargı ile bakan, senin değerlerine saygı göstermeyen, seni küçümseyen insanlara dahi gülümseyerek bak. İşte hayatın manasını o zaman anlayacaksın. Kendini sıkıntıya sokmak için uğraşma. Tebessüm etmek için sebep çok. Bir bebeğin gülümsemesi seni ne kadar mutlu eder bir düşün.
Etrafına bak. İlla bir insana tebessüm etmen şart değil. Bitkilere, hayvanlara bak. Tabiatı incele. İşte şimdi tefekkür zamanı. Ve der ki Hz. Mevlana:
Bizim tebessüm ve tefekkür örneklerimiz elbette kendine mahsus özellik ve güzellikte olacaktır. Tebessüm ederken tefekkür edeceğiz. Tefekkür ederken de bazı gerçekleri bir daha hatırlayarak yeniden bir mutluluk daha yaşayacağız.

Güzeller güzeli (s.a.v) buyuruyor ki:



تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ وَأمْرُكَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهْيُكَ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَإِرْشَادُكَ الرَّجُلَ فِي أرْضِ الضَّلاَلِ لَكَ صَدَقَةٌ وَإِمَاطَتُكَ الْحَجَرَ وَالشَّوْكَ وَالْعَظْمَ عَنِ الطَّرِيقِ لَكَ صَدَقَةٌ

(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.

Allah Resulü dertliydi, bazen hüzünleniyordu. Zira kavmi kendisini anlamıyor, anlamak istemiyordu. Diğer yandan fakir ve yoksul müminlerin durumu da onu düşündürüyordu. Ancak o bütün bu dertleri arasında tebessümü eksik etmemiş, etrafına moral ve huzur dağıtmıştır.
Allah Resulu (s.a.v), tatlı dilli olmayı ve güler yüz göstermeyi sadaka saymış, kendisi bunu bizzat yaşayarak göstermiştir. Sevgili Peygamberimiz, konuşurken sürekli tebessüm eder, etrafına neşe dağıtır, yerine göre latife yapar insanların gönlünü hoş tutardı. İnsanların arasında bulunduğu zaman onlara bazan nükteli ve hoş sözler söylerdi. Ancak onun şakaları da bir gerçeğe işaret ederdi. Nitekim yaşlı bir kadına sen bu halinle cennete giremezsin, demiş, kadın üzülünce, cennete bu yaşlı halinle değil, genç olarak gireceksin diyerek kadını sevindirmişti.

Kaynak: Mustafa Karataş - Kul Peygamber, Sayfa: 124-225

Hz. Peygamber Tebessüm Etmeyi Severdi adlı yazıyı incelemenizi tavsiye ederim. 

Yazımın başında yazacaktım aslında. Ama aklım kaymış gitmiş. Hani Din Kültürü hocaları hep sorar "Sadaka ne demek?" Bizim ilk aklımıza gelen hep para, mülktür. Oysa tebessüm etmekte bir sadakadır. Rabb'im tebessüm etmeyi de güzel amelden sayıyor ve ecrini veriyor. Tek bir gülümseme ya. Ben buna bedavadan ecir kazanmak derim. :)
Yüzünüzden hiç tebessüm eksik olmasın duasıyla. Belki bir tebessümünüz bir insanın hayatını değiştirecektir. Hiç bilemezsiniz.

Allah'a emanet olun, selametle kalın.
Sevgi ve dualarımla ve bir de tebessümümle. :)

Sami Yusuf'un tebessüm içerikli Şifa adlı şarkısını sizlerle paylaşmak istedim.


Nazik Tpc

6 yorum:

  1. Okulumuzda minik öğrencilerimize kırk hadis ezberletiriz kısa olan hadislere öncelik veririz. Örn: İslam güzel ahlaktır, tebessüm etmek sadakadır, oruç kalkandır, kişi sevdiği ile beraberdir. Namaz müminin miracıdır.. gibi ilmi paylaşmakta bir sadakadır teşekkür ederim canım Allah Razı olsun.. ◠ ‿ ◠ ❤ sadakamı verdiiiiim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın ablam. Aslında hayatımızda kullandığımız kimi cümleler hadis- şerif. Sadece biz bilmiyoruz. Annemiz söyler, babamız söyler ama kimse demez bu söylediğim hadis.
      Ne kadar güzel 40 tane hadis ezberletmeniz. Kırk tane ezberimde var mı bilmiyorum ama, kırktan fazla hadis vardır farkında olmadan bildiğim. Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz de bende olsun. :)

      Sil
  2. "Zor bir anımda, içimi bir kasvet bastığımda 'Bu da Allah'tan' deyip tebessüm etmem"

    MaşaALLAH sana ne güzel bir teslimiyettir bu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyvallah. Tabi önce bir acısını çekiyorsun ve diyorsun ki bu da Rabb'imin bir imtihanı. Allah sevdiği kullarını imtihan edermiş. En çokta sevdikleriyle. Rabb'imin sevdiği bir kul olarak düşünüyorsun kendini ve gülümsüyorsun. O'na teslim oluyor O'na sığınıyorsun. O'ndan başka gidecek başka bir kapının olmadığını biliyorsun.

      Sil
  3. Gülümsemek bence güzel bir şey. İnsanlar o kadar çok 'değerli' şeyi unuttu ki.
    Oysa gülümsemek ne kolay.
    Yüzünden gülümseme eksik olmasın yoldaş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülümsemek her şeye meydan okumaktır bir yerde.
      Gülümsemek kadar güzel şey var mı yoldaş?
      Amin yoldaş. Yüzümüzün güldüğü kadar gönlümüzde gülsün inşallah. :)

      Sil

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel asr
2- İnnel insane le fi husr
3- İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Yanlışlarımızı, kusurlarımızı görürseniz lütfen belli bir üslup içerisinde düzeltin canlar. Sonuçta hatasız kul olmaz.