24 Ekim 2014 Cuma

Muharrem Ayı


25.10.2014 Muharrem ayının ilk günü
Hicri:1436
Hicri takvime göre Muharrem ayı senenin ilk ayıdır. Muharrem ayı "Eşhürü'-Hurum"dandır. Yani savaşılması yasaklanmış (haram aylardandır), hürmetli aylardandır. Eşhürü'l-Hurum'dan olarak diğerleri Zilkade, Zilhicce ve Receb'tir. Muharrem ayı hakkında Peygamberimiz (sav)'den günümüze kadar bazı hadisler nakledilmiştir. Efendimiz Hazretleri bir hadisinde buyurur ki: "Ramazan orucundan başka en faziletli oruç Allah'a izafeten şereflendirilen (Yani şehrullâh olan) Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır" (Müslim, Siyam, 202).

  Sevgili Peygamberimiz (sav) bir başka hadisinde "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. (Riyazü's Sâlihin, II, 509, Müslim). Bir başka hadisinde de Ashâb'tan birine "Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutmasını" tavsiye etmiştir (Riyazü's Salihin, II, 507, Ebu Dâvud rivayeti.). Bir başka hadiste de bu üç gün "Aşure'den önceki gün, aşure günü ve Aşure'den sonraki gün olarak" belirtilmiştir.
  "Aşure günü" Muharrem ayının onuncu gününe denir. Kelime olarak anlamı da "Onuncu gün" demektir. Ayrıca: "Hakk Teâlâ o gün on Peygamberine on ihsanda bulunmuştur. Veya ümmet-i Muhammed'e on ikramda bulunduğu için bu güne aşure günü denilmiştir" tarzında görüşlere de rastlanır. Bu günün devamına da halk arasında "Aşure ayı" denilmiştir.
  Aşure günü hakkında çok çeşitli rivayetler vardır. Terim olarak aşure günü, hangi anlama gelirse gelsin kesin olan bir şey varsa bu ayın ve özellikle Muharrem'in dokuz, on ve on birinci günlerinin faziletli, mübarek günler olduğunun bilinmesidir. Yukarıdaki hadis-i şeriflerden anlaşıldığına göre Peygamber Efendimiz o günlerde oruç tutmalarını Ashâb-ı Kiram'a tavsiye etmişlerdir.

Muharrem Ayının Birinci Gününde Ne Yapılır?

Muharremin birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlas-ı Şerif okuyanları, Cenab-ı Hak lütfuyle keremiyle bu alemde kul borcu ile huzura getirilmeyecektir. Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak faziletli ibadetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resulullah Efendimiz (s.a.v) 9. günü seferde bulunduğunda yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve "Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız." buyurmuşlardır.
Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevabı verilir.
(Dua ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

Nazik Tpc

4 yorum:

  1. Canım resmin altındaki tarihe bak 20.ay yazmışsın farketmedin herhalde birde en önemli şeylerden biri kaç yılına giriyoruz. 1436 çok ihmal edilen bir konu hakkını helal et canım olur mu sevgiler ◠ ‿ ◠ ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa evet sen yazınca fakettim. Yanlış yazmışım.
      1436'yı da ihmal etmişim. Kimisi de 1453 yazmış, şaşırdım. :)
      Sen da hakkını helal et ablacığım. :)

      Sil
    2. Helal olsun sende helal et uyarırken çekiniyorum beşeriz olur böyle şeyler.. bende de olur sende beni uyar alınmam.. sende bana kırılma olur mu:)

      Sil
    3. Helal olsun ablacığım.
      Neden uyarırken çekinesin ki? Veya ben niye kırılayım? :)
      Yanlışlarım düzeltildikçe doğruları bulurum. :)

      Sil

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel asr
2- İnnel insane le fi husr
3- İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Yanlışlarımızı, kusurlarımızı görürseniz lütfen belli bir üslup içerisinde düzeltin canlar. Sonuçta hatasız kul olmaz.